Cursuri acreditate ANC
Maturizarea unui domeniu de activitate nu e posibilă decât în trena unor repere. Reperele sunt date de lideri și profesioniști, de standarde și modele de bune practici. Prin demersurile și activitățile noastre, susținem dezvoltarea profesională în domeniile economiei sociale / antreprenoriatului social, eticii și responsabilității sociale în afaceri.
Ne numărăm printre inițiatorii introducerii în Codul Ocupațiilor din România (COR) a ocupațiilor de manager de întreprindere socială, specialist în economia socială și manager de responsabilitate socială. Suntem coautori ai standardelor profesionale pentru aceste ocupații și am susținut cursuri de formare autorizate de manager de întreprindere socială și specialist în economia socială pentru peste 150 de persoane din mai multe localități din țară.
Ofertă de cursuri ANC
Asociația D’Imago vă oferă cursuri acreditate ANC de formare profesională pentru ocupațiile de manager de responsabilitate socială, manager de întreprindere socială și specialist în economia socială.
Cui ne adresăm
Ne adresăm companiilor, organizațiilor neguvernamentale non-profit, instituțiilor publice, asociațiilor profesionale și profesioniștilor, oferindu-vă cursuri interactive, adaptate nevoilor d-voastră profesionale și cerințelor actuale din domeniile responsabilității sociale în afaceri și economiei sociale.
Certificate de absolvire
Certificatele de absolvire au recunoaștere națională și sunt însoțite de un supliment descriptiv în care sunt precizate competențele profesionale dobândite.
Certificare
Conform Metodologiei de certificare a formării profesionale a adulților, programele de formare profesională organizate de furnizorii de formare autorizați se finalizează cu un examen de absolvire. Examenul are o probă teoretică și una practică.
Descrierea ocupației de manager de întreprindere socială:
Managerul de întreprindere socială este cel care administrează o organizație, un departament specific sau o unitate de producție ce are drept scop desfășurarea de activități economice cu obiective sociale. Pe lângă activitățile de management necesare în orice organizație, calificarea are în vedere elemente specifice economiei sociale și antreprenoriatului social ținând de misiunea și obiectivele întreprinderilor sociale, cerințele pe care trebuie să le îndeplinească acestea, standardele și modelele de bune practici din domeniile economiei sociale și responsabilității sociale în afaceri la care trebuie să se raporteze organizațiile în activitățile pe care le desfășoară.
Întreprinderile sociale sunt societăți comerciale sau organizații nonprofit care, prin statut, îndeplinesc cerințe specifice structurilor de economie socială definite în legislația națională și comunitară și în bunele practici naționale și internaționale. În general, aceste cerințe privesc: obiectul de activitate, natura produselor și serviciilor, misiunea și obiectivele organizației, proprietatea asupra mijloacelor de producție, accesul la decizie, crearea de beneficii sociale, dezvoltarea sustenabilă, modul de utilizare și repartizare a profitului.
În România, cele mai frecvente tipuri de întreprinderi sociale sunt: cooperativele, unitățile protejate, CAR-urile și diferitele alte tipuri de societăți comerciale și organizații neguvernamentale nonprofit care desfășoară activități comerciale ce vizează satisfacerea anumitor nevoi sociale.
Unități de competență generale:
Unitatea 1: Planificarea activităților;
Unitatea 2: Dezvoltarea profesională.
Unităţi de competenţă specifice:
Unitatea 1: Planificarea strategică și operațională a întreprinderii sociale;
Unitatea 2: Organizarea întreprinderii sociale;
Unitatea 3: Managementul incluziv al resurselor umane;
Unitatea 4: Coordonarea și monitorizarea activităților întreprinderii sociale;
Unitatea 5: Evaluarea și raportarea performanței economico-financiare, sociale și de mediu a întreprinderii sociale.
Durata cursului: 80 de ore
Condiții de participare:
- studii medii finalizate cu diplomă de bacalaureat
Pentru detalii privind organizarea cursului de manager de responsabilitate socială, vă rugăm contactați-ne.
Descrierea ocupației
Specialistul în economia socială oferă servicii de consultanță, cercetare de marketing, cercetare sociologică, analiză de politici publice și alte servicii suport pentru antreprenori, întreprinderi sociale, companii și organizații nonprofit care dezvoltă întreprinderi sociale sau inițiază proiecte de promovare a antreprenoriatului social.
Organizațiile de economie socială pot fi: cooperative, CAR-uri, asociații, fundații și alte organizații ce desfășoară activități de economie socială și operează conform unor principii de economie socială definite în statut și transparente.
Specialistul trebuie să aibă competențe în ceea ce privește: planificarea strategică a unei organizații de economie socială; elaborarea de programe în domeniu; dezvoltarea de produse și servicii de economie socială; utilizarea ghidurilor de evaluare și raportare, precum și conceperea propriilor metodologii și instrumente de evaluare și raportare a performanței economice, sociale și de mediu a organizației; aplicarea prevederilor legislative privind înființarea și funcționarea unei organizații, precum și a celor care reglementează activitățile din sfera economiei sociale.
Unități de competență generale:
Unitatea 1: Planificarea activităților
Unitatea 2: Comunicarea cu clienții.
Unități de competență specifice:
Unitatea 1: Consilierea în domeniul economiei sociale
Unitatea 2: Consilierea pentru planificarea operațională a organizației ce activează în sfera economiei sociale
Unitatea 3: Consilierea privind managementul incluziv al resurselor umane
Unitatea 4: Consilierea pentru implementarea politicilor și programelor de economie socială ale organizației
Unitatea 5: Analizarea politicilor publice de economie socială.
Durata cursului: 40 de ore
Condiții de participare:
- studii superioare finalizate cu diplomă de licență
Pentru detalii privind organizarea cursului de manager de responsabilitate socială, vă rugăm contactați-ne.